مزيت نسبي ايران براي تامين بازار کشاورزي خليج فارس

مزيت نسبي ايران براي تامين بازار کشاورزي خليج فارس

مزيت نسبي ايران براي تامين بازار کشاورزي خليج فارس

چهار‌شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۰
Wednesday, December 8, 2021

مزيت نسبي ايران براي تامين بازار کشاورزي خليج فارس

۱۳۹۲/۰۱/۱۱


واحد مرکزی خبر:رئیس اتحادیه تولیدکنندگان محصولات کشاورزی اعلام کرد: سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد quotation mark فائو quotation mark تاکید کرده است مزیت نسبی بخش کشاورزی ایران برای تامین همه نیازهای کشورهای منطقه خلیج فارس کافی است.
سید رضا نورانی در مصاحبه با رادیو اقتصاد گفت: تنوع اقلیمی و ظرفیت های تولید در زیربخش های مختلف باغی، زراعی، شیلات، امور دام و طیور و... بسیار زیاد است و میزان تولید را می توانیم از بیش از 110 تن فعلی تا سه برابر هم افزایش دهیم.
وی با تاکید بر ساماندهی اقتصاد تولید و توزیع محصولات کشاورزی افزود: باید با حذف واسطه ها تلاش کنیم قیمتی که مصرف کنندگان برای کالاهای کشاورزی پرداخت می کنند عمدتا نصیب بخش تولید شود.
آقای نورانی با اشاره به بیش از 11 اقلیم متنوع و متمایز برای تامین امنیت غذایی و صادرات محصولات کشاورزی گفت:
جمهوری اسلامی ایران در تولید بیشتر محصولات باغی و زراعی رتبه های تک رقمی را در جهان دارد و می تواند همچنان جایگاه کشورمان را ارتقا دهیم.
نورانی افزود: برای نمونه تولید محصولات باغی حدود 15 تن در هکتار است که به 60 تا 70 تن مانند کشورهای در حال توسعه قابل افزایش است.
باید بخش کشاورزی ایران از مرحله تولید خودکفایی و خوداتکایی عبور کند و به سمت تولید صادرات محور حرکت کند.
نورانی گفت: نیاز داریم اولویت بندی برای توسعه تولید ملی کشاورزی صورت گیرد و نقشه راه توسعه تولیدات را متناسب با مزیت های صادراتی ترسیم کنیم.
وی افزود: ظرفیت خوبی داریم و باید محصولات اساسی و راهبردی خود را در داخل تامین کنیم و خوشبختانه در بخش محصولات باغی در رتبه های تک رقمی قرار داریم و رتبه ایران در تولید پسته و خرما معمولا اول و دوم است و در تولید سیب رتبه سوم را داریم و ایران در تولید چای رتبه یازدهم در تولید سیر رتبه سیزدهم و گندم رتبه چهاردهم و کاهو رتبه بیست و شش را دارد و به راحتی می توانیم این ظرفیت ها را ارتقا دهیم.
نورانی تصریح کرد: کشوری که این همه مزیت نسبی در زیربخش های کشاورزی دارد نباید در تولید محصولات این بخش به خارج وابسته باشد.
وی همچنین اقتصاد روستایی ایران را دارای ظرفیت های بالایی دانست و گفت: برای اشتغال زایی و ساماندهی بازار کار هم می توانیم از این مزیت ها استفاده کنیم. بخش کشاورزی ایران نه فقط باید به مرحله حذف ارزبری برسد بلکه قدرت ارزآوری بالایی هم دارد و فقط باید الگوی تولید مزیت محور، بازار محور، صادرات و مدیریت و آمایش اقتصادی، زمانی و مکانی مورد توجه برنامه ریزان قرار گیرد.
وی تصریح کرده است: به راحتی می توانیم نهاده های تولیدی مرغ و دام را در داخل تهیه کنیم و فقط برنامه ریزی می خواهد چون بخش کشاورزی این ظرفیت را دارد.
بنابراین گزارش ایران با یک میلیون و 648 هزار و 195 کیلومترمربع وسعت ، 14.5 میلیون هکتار جنگل، 84.5 میلیون هکتار مرتع، 32.5 میلیون هکتار بیابان و 2.5 میلیون هکتار بیشه زار دارد که در حدود 83 درصد عرصه کشور را دربرگرفته است.
بخش کشاورزی همچنان در عرصه اقتصاد و امنیت غذایی دارای جایگاه ویژه ای است. از دیدگاه توسعه اقتصادی، بخش کشاورزی در فرآیند رشد و توسعه کشور وظایف مهم و اساسی را برعهده دارد.
ایران در تولید 19 میوه رتبه تک رقمی و در محصولات پسته ، زعفران ، انار ، خرما ، گردو ، بادام ، کیوی ، گیلاس و زردآلو رتبه های اول تا سوم را در جهان دارد.
همچنین بالاترین میزان تولید خاویار با کیفیت بالا متعلق به ایران است.
نام محصول ، میزان تولید در ایران(تن) و رتبه کشورمان در جهان در برخی محصولات کشاورزی به این شرح است :
1) پسته 192269 1
2) زعفران 215 1
3) انار 600.000 1
4) خاویار 10 1
5) خرما 1006306 2
6) زردآلو 487333 2
7) بادام 126679 3
8) گردو 379171 3
9) کیوی 221746 3
10) گیلاس 198768 3
11) سیب 2718775 4
12) به 34115 4
13) فندق 30243 4
14) انجیر 57056 5
15) آلبالو 106461 5
16) آلو و گوجه 323118 5
17) هلو و شلیل 574958 6
18) لیمو 694854 6
19) پرتقال 2619735 7
20) انگور 1739503 11
21) نارنگی 581734 12
22) گریپ فروت 45933 15
23) گلابی 115812 20
24) توت فرنگی 28469 24.



دیدگاه خود را بیان کنید