آبزيان، منبع الهام دانشمندان براي ساخت غشاي حساس در برابر رنگهاي محيط

آبزیان ، هشت پا ، ماهی مرکب ، صید ، صیاد

اولین مرجع ارتباطی علمی تجاری خانواده بزرگ شیلات ایران

اولین مرجع ارتباط علمی تجاری خانواده بزرگ شیلات ایران

آبزيان، منبع الهام دانشمندان براي ساخت غشاي حساس در برابر رنگهاي محيط

محققان آمریکایی با الهام گرفتن از روشی که برخی آبزیان از جمله هشت پا و ماهی مرکب برای استتار خود در هنگام خطر یا شکار استفاده می کنند، غشای انعطاف پذیری ساخته اند که در برابر رنگهای محیط اطراف حساس است و می تواند در زمینه های تجاری و نظامی کارآیی های مختلفی داشته باشد.
کارشناسان آمریکایی در بررسی های خود به این نکته پی بردند که هشت پاها و برخی از دیگر انواع سرپایان از توانایی شگفت انگیزی برای همرنگ کردن خود با محیط اطراف برخوردار هستند و از این روش برای صید ، فرار از صیادان یا حتی تکثیر استفاده می کنند.
پژوهشگران آمریکایی که نتایج بررسی های جدیدشان در گزارش های آکادمی ملی علوم این کشور منتشر شده است، با الهام گرفتن از این ویژگی هشت پایان یک غشای نازک انعطاف پذیر به قطر یک میلیمتر ساخته اند که از سه قشر ساخته شده است. یکی از این قشرها به گیرنده های نوری بسیار ریز مجهز است که نوسانات نور در محیط را دریافت می کند. این نوسانات سپس به قشر ثانویه انتقال می یابد. قشر ثانویه به یک سیستم الکتریکی مجهز است که در ساخت آن از سازوکار عضلاتی که کنترل کننده ارگان های تغییر رنگ پوست در هشت پایان است، الهام گرفته شده است. محققان برای ساخت این قسمت از غشا، از نوعی رنگدانه که در برابر دما حساس است، استفاده کرده اند اما در این مرحله از مطالعات و آزمایش ها، این رنگدانه مصنوعی فقط از رنگ سیاه به سفید تغییر می یابد و در دمای چهل و هفت درجه سلسیوس شفاف می شود.
جان راجرز، استاد دانشگاه ایلینویز شیکاگو که با دیگر محققان آمریکایی در این زمینه همکاری کرده است، می گوید این فناوری که حاصل همکاری زیست شناسان، مهندسان انفورماتیک، مهندسان برق و متخصصان شیمی است، می تواند در زمینه تجاری و نظامی کاربردهای متعددی داشته باشد. به گفته وی پیشرفتی که در این زمینه حاصل شده است، می تواند زمینه را برای ساخت غشاهای کوچکتر و ظریف تری فراهم سازد که با استفاده از آنها می توان در محیط ها و دماهای مختلف ظاهر اشیا را تغییر داد. وی تصریح کرد برای این که بتوان کابردهای این فناوری را افزایش داد لازم است که ظرفیت و کارآیی سیستم نوسانات رنگ آن ارتقا یابد

منبع : واحد مرکزی خبر