پیش بینی بروز پدیده موج سرخ در کشور
رییس پژوهشکده علوم دریایی موسسه ملی اقیانوس شناسی گفت: پیش بینی پدیده کشند قرمز با استفاده از داده های ماهواره ای امکان پذیرشده است
حمید علیزاده لاهیجانی روز دوشنبه افزود: در حال حاضر دانش فنی پیش بینی کشند قرمز در موسسه ملی اقیانوس شناسی وجود دارد و این پیش بینی با دریافت تصاویر ماهواره ای امکان پذیر شده است .
وی یادآور شد : تصاویر ماهواره ای در صورتی که هوا ابری نباشد، قابل استفاده هستند . با استفاده از تصاویر ماهواره ای میزان غلظت کلروفیل ' ای ' و میزان دمای آب اندازه گیری می شود و اگر تغییراتی در آن به وجود آمده باشد ، علت این تغییرات بررسی می شود و نتایج این بررسی ها نشان می دهد که آیا تغییرات ایجاد شده منجر به وقوع کشند قرمز خواهد شد یا خیر.
رییس پژوهشکده علوم دریایی موسسه اقیانوس شناسی اظهار داشت: همچنین گروهی از محققان از سوی موسسه ملی اقیانوس شناسی به منظور اطمینان از داده های ماهواره ای به دریا فرستاده می شوند تا از نزدیک تغییرات را مشاهده کنند و در صورت نیاز هشدارهای لازم داده شود.
پدیده کشند قرمز ( Red tide) با شکوفایی فیتوپلانکتونهای مضر در آبهای دریا اتفاق میافتد. مقدار معمول آن حدود 2000 عدد در لیتر است و به علت تغییر رنگ آب دریا به رنگ سرخ یا مایل به سرخ آن را کشند قرمز (موج سرخ) می نامند

دما و مواد مغذی به خصوص مواد فسفردار و نیترات دو عامل اصلی در ازدیاد فیتوپلانکتونها هستند.تخلیه پسابهای صنعتی و خانگی در دریاها که مملو از موادی همچون نیتراتها و فسفاتها هستند موجب فراهم شدن غذای زیاد برای فیتوپلانکتونها و ازدیاد آنی جمعیت آنها میشود.
همچنین تناوب تابش ابر-آفتاب و بارندگی کمک به سزایی به رشد این موجودات میکند و وزش توفان و گردوغبار از طرف بیابانها نیز باعث فراهم شدن ذرات آهندار میشود.
بعضی از این فیتوپلانکتونها از خود سم ترشح میکنند و موجب فزونی اکسیژن تک اتمی میشوند. این امر موجب تخریب آبشش ماهیها خواهد شد .همچنین با مرگ این فیتوپلانکتونها، باکتریهای تجزیه کننده بقایای مرده این فیتوپلانکتونها اکسیژن محلول آب را مصرف میکنند و در نتیجه ماهیها و دیگر آبزیان منطقه دچار حالت خفگی و کمبود شدید اکسیژن می شوند و می میرند.
به گزارش ایرنا، درسالهای اخیر فزونی پدیده کشند قرمز در دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان خسارات زیادی به منابع دریایی و ماهیگیران کشورمان وارد کرده است
.
