ظرفیت آبزیان زینتی اصفهان در اشتغالزایی و ارزآوری /گ

اولین مرجع ارتباط علمی تجاری خانواده بزرگ شیلات ایران

ظرفیت آبزیان زینتی اصفهان در اشتغالزایی و ارزآوری /گ

شنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۶  ۰ نظر   ۳۳ بازدید

ظرفیت آبزیان زینتی اصفهان در اشتغالزایی و ارزآوری

آبزی‌ پروری راهی مناسب برای افزایش درآمد کشاورزان به شمار می رود

با وجود محدودیت‌های منابع آبی که چند سالی است اصفهان با آن روبرو شده، بخش کشاورزی استان همواره با رشد تولید و ارتقای کیفیت همراه بوده است. بخش شیلات در کشاورزی اصفهان که به‌ صورت مستقیم با آب سروکار دارد توانسته با استفاده بهینه از انواع منابع آبی موجود در استان به بهره‌ وری دست‌یافته و در تولید انواع آبزیان با رشد تولید نیز مواجه باشد، در استان انواع مختلف آبزیان گرم آبی، سردآبی و خاویاری تولید و برخی از این تولیدات به کشورهای همسایه صادر می‌شود، با توجه به وضعیت کنونی آب و هوایی و اقلیمی استفاده از روش‌های جدید پرورش آبزیان، می‌توان در جهت کسب درآمد بالا برای کشاورزان و همچنین ارتقای میزان صادرات قدم برداشت.

در ادامه این گزارش به نقل از محمدرضا عباسی، مدیر بخش شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی اصفهان می خوانیم: در سال 95 میزان تولید آبزیان خوراکی در استان شش هزار و 576 تن بوده که نسبت به سال 94 حدود 25 درصد رشد داشته که این آبزیان شامل ماهی‌های گرم آبی، سردآبی و خاویاری بوده است. این آبزیان در آب‌های شیرین و لب‌ شور استان تولید شده است. همچنین حدود شش سال است که تولید ماهی خاویاری در استان به ‌صورت پایلوت در حال انجام است و تاکنون تولید گوشت خوراکی مطلوبی داشته و امیدواریم تا سه سال آینده بحث تولید خاویار را نیز داشته باشیم.
این روزنامه در ادامه اضافه کرده است: در سال گذشته حدود 61 میلیون عدد یا قطعه انواع ماهی زینتی و 55 میلیون قطعه بچه ماهی قزل ‌آلا در استان تولید شد، در کل مزارع تولیدی آبزیان نیز هم‌ اکنون سه هزار و 600 نفر مشغول به کار هستند. این نکته قابل ‌ذکر است که بیشتر اشتغال در زمینه آبزیان مربوط به ماهیان زینتی است و ما در زمینه تولید این نوع ماهی در کشور رتبه نخست را داریم و تولیدات فراوان قابل‌ ملاحظه‌ای در 11 شهرستان مانند کاشان، نطنز، نجف‌آباد و اصفهان صورت می‌گیرد که فقط ارزش ماهیان زینتی در حدوددرحدود 670 میلیارد ریال است.
ادامه این مطلب به نقل از وی حاکیست: تولید آبزیان با کمترین آب می‌تواند اشتغال ‌زایی خوبی داشته باشد، در حال حاضر روش‌های مختلف تولید ازجمله در انواع استخرهای ذخیره آب کشاورزی، چشمه‌ ها، قنات و چاه‌ ها بعنوان منابع خرد و مزارع بزرگ در جوار رودخانه و در منابع آب پشت سدها به‌عنوان منبع کلان در استان وجود دارد، در شهرستان‌های سمیرم و فریدون‌شهر آب‌های جاری ظرفیت بسیار خوبی برای تولید آبزیان است، همچنین وجود آب‌های لب‌ شور (شور(آبی است که میزان نمک در آن از آب شیرین بیشتر و از آب دریا کمتر باشد) از دیگر این ظرفیت‌هاست که در مناطقی از استان مانند شهرستان اصفهان و اردستان و آران وبیدگل از این آب‌ها وجود دارد. آب‌های لب‌شور برای کشاورزی مناسب نیست و از آن می‌توان برای تولید قزل‌آلا استفاده کرد و تاکنون نیز تولید آبزیان با آب لب‌ شور در اصفهان که به ‌صورت پایلوت بوده، مثمر ثمر بوده است.
در ادامه این گزارش به نقل از این مقام مسئول افزوده شده است: از اهداف بخش شیلات اصفهان بهره ‌برداری بهینه از آب‌های موجود یعنی شیرین و لب‌ شور است، اگر آب رودخانه از استان خارج می‌شود ما آن را به مزارع می ‌آوریم و برای پرورش آبزیان استفاده می‌کنیم که مجددا به چرخه تولید برمی ‌گردد چرا که آبزیان آب مصرف نمی‌ کنند و این مسئله می‌ تواند موجب ارتقای بهره‌ وری و جلوگیری از هدرفت آب و منابع آبی شود و برای کشاورز نیز علاوه بر بهره‌ وری بیشتر از آب، درآمدزایی بیشتری درکنار فعالیت کشاورزی دارد.
در ادامه این مطلب به نقل از مدیر بخش شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی اصفهان آمده است : گذشته صادرات آبزیان از اصفهان به کشورهای حاشیه خلیج‌ فارس، عراق و ترکیه و امارات صورت گرفته اما خوشبختانه این صادرات درسال جاری راستای حمایت از تولید داخلی قوت گرفته، بیشترین نوع ماهی که صادر می‌شود ماهی قزل ‌آلا و آبزیان زینتی هستند که آبزیان زینتی به دلیل تولید بالا می ‌تواند علاوه بر اشتغال جوانان، ارزآوری بالایی برای صادرات برای استان و کشور داشته باشد، آبزیان خوراکی بیشتر مصرف داخل داشته و کمتر صادر می‌شود چراکه یکی از اهداف شیلات فرهنگ ‌سازی درزمینه در زمینه مصرف آبزیان خوراکی است، در حال حاضر سرانه مصرف ماهی در استان حدود 10 کیلوگرم بوده و با استانداردهای جهانی که 20 کیلوگرم است بسیار فاصله دارد، البته در اصفهان 30 نوع آبزی خوراکی تولیدی اصفهان و جنوب کشور به فروش می ‌رسد اما مصرف قزل‌آلا بالاتر از بقیه انواع آبزیان است.
در ادامه این مطلب به نقل از عباسی افزوده شده است: در این استخرها که آب در استخر با سیستم‌های تحت ‌فشار بارانی و غیره ذخیره‌ شده و ظرفیت بسیار خوبی برای تولید ماهی است، در استان بیش از دو هزار استخر ذخیره آب کشاورزی وجود دارد و تاکنون تنها حدود 40 درصد از این استخرها استفاده می ‌شود، از این آبی که در اختیار کشاورز است می‌توان بهره ‌برداری بهینه کرد چراکه با تولید ماهی از این آب هم مصرف خود کشاورز و شهرستان وی تأمین می‌شود و هم میزان تولید در استان افزایش می‌یابد، همچنین درآمدهای اقتصادی کشاورزان بالاتر رفته و خروجی آب استخر غنی‌ شده و برای رشد و افزایش محصولات زراعی بسیار مناسب است، در یک استخر هزار متری می‌توان یک تا ده تن ماهی تولید کرد، هم‌ اکنون در استان اصفهان سه شرکت با کنترل شیلات و دامپزشکی اصفهان به توزیع بچه ماهی گرم آبی میان استخر داران می‌پردازند، تاکنون نیز درباره مزیت این نوع پرورش ماهی به شهرستان‌ها برنامه‌های خود را اعلام کرده‌ایم و آموزش‌هایی را نیز به کشاورزان داده‌ایم.
در ادامه این مطلب به نقل از وی می خوانیم: ما در استان اصفهان پیگیر هستیم تا مجتمع‌های آبزی‌ پروری در زمینه ماهیان سردآبی و تزئینی احداث ساخته شود، ظرفیت ایجاد مجتمع برای ماهیان سردآبی در شهرستان‌ های فریدونشهر و سمیرم و ماهیان زینتی در شهرستان ‌های کاشان، نجف ‌آباد و اصفهان وجود دارد، در سال گذشته در شهرستان راوند کاشان کلنگ احداث این مجتمع در زمینه تولید ماهیان زینتی زمین خورد که در صورت تکمیل برای دو هزار نفر اشتغال‌زایی خواهد داشت.
این روزنامه در پایان به نقل از مدیر بخش شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی اصفهان نوشت: در قدم اول ما به سرمایه‌گذاران توصیه می‌کنیم برای هرگونه فعالیت در زمینه تولید و پرورش آبزیان با شیلات اصفهان هماهنگی‌های لازم را داشته باشند تا در روند تولید و برای اخذ مجوز با مشکلات مواجه نشوند، تاکنون همکاری‌ های خوبی با اداره کل محیط ‌زیست، دامپزشکی و سازمان آب اصفهان انجام‌شده انجام شده اما انتظار می‌رود برای جذب سرمایه ‌گذاری‌های بیشتر این تعاملات و همکاری‌ها افزایش یابد، همچنین ارائه تسهیلات بانکی برای تأمین سرمایه در گردش می‌ تواند به رشد سرمایه‌ گذاری‌ها کمک کند، ما برای حمایت از سرمایه ‌گذاری برنامه‌های آموزشی در قالب همایش‌ها و جشنواره‌ها اجرا کرده‌ایم و راهنمایی‌های لازم درباره اینکه چه نوع آبزی را در چه منطقه ‌ای می‌ توان تولید کرد نیز توسط کارشناسانمان و اطلاع‌ رسانی درسایت شیلات استان ارائه می‌شود

منبع : ایرنا

دیدگاه خود را بیان کنید