نارضایتی صیادان بوشهری از «دریابست» /گ

اولین مرجع ارتباط علمی تجاری خانواده بزرگ شیلات ایران

نارضایتی صیادان بوشهری از «دریابست» /گ

چهار‌شنبه ۶ تیر ۱۳۹۷  ۰ نظر   ۳۱ بازدید

نارضایتی صیادان بوشهری از «دریابست»

اجرای طرح دریابست و ممنوعیت صید در یک بازه زمانی حدود یک ماهه شرایط سختی را برای صیادان ایجاد کرده است و عملا راه درآمد و تامین معیشت آنان بسته شده است

هر ساله از هفته دوم یا سوم تیرماه طرح دریابست در استان بوشهر اجرا می‌شود که به مدت حدود یک ماه ادامه دارد و در این مدت شناورهای صیادی حق رفتن به دریا برای صید را ندارند.

طرح دریابست هر ساله در آستانه فصل صید میگو برای جلوگیری از صدمه وارد شدن به ذخائر و زیستگاه آبزیان اجرایی می‌شود که با اجرای این طرح، فعالیت صید و صیادی در آبهای خلیج فارس تا تعیین زمان صید میگو ممنوع می‌شود.

زمان آغاز اجرای طرح دریابست در آستانه فصل صید میگو است و بر اساس زمان تعیین شده، تا اعلام زمان صید میگو، صیادان از رفتن به دریا برای صید و صیادی منع می‌شوند.

هدف از اجرای طرح دریا بست که توسط مسئولان شیلات اعلام می‌شود، ایجاد فرصت بازسازی ذخایر، تخم ریزی برای آبزیان بارور، جلوگیری از صید غیرمجاز و آماده شدن صیادان برای فعالیت صید میگو است.

سفره خالی صیادان

هرچند که اجرای چنین طرح‌هایی می‌تواند اثرات خوبی برای حفظ ذخایر دریایی و دیگر اهداف مطرح‌شده برای این طرح داشته باشد ولی معایبی را نیز دارد که مهمترین آنها می‌تواند سفره خالی صیادان طی زمان اجرای طرح دریابست است

صیادان از اقشار کم‌درآمد هستند که روزی هر روز خود را از دریا می‌گیرند و زمانی که قرار باشد برای مدت طولانی صیدی نداشته باشند و به دریا نروند، قادر به تامین هزینه‌های خود نیز نخواهند بود.

صیادان بارها اعتراض خود را نسبت به اجرای این طرح اعلام کرده‌اند و خواستار اصلاح این طرح شده‌اند چرا که تنها درآمد آنها از طریق صید و صیادی است و وقتی که به دریا نمی‌روند، درآمد دیگری ندارند.

دریابست طرحی کارشناسی نیست

عبدالرسول غریبی از فعالان عرصه صیادی با انتقاد از اجرای طرح دریابست در استان بوشهر، اظهار داشت: متاسفانه مسئولان هیچ اهمیتی به نارضایتی و اعتراض جامعه صیادان نمی‌دهند و شاهد اجرای هرساله این طرح هستیم.

وی با بیان اینکه دریابست به نوعی سلب شغل و معاش ماهیگیران است، تصریح کرد: متاسفانه شیلات استان چندین سال است آمرانه دریابست را بدون بررسی و مطالعه کارشناسی اجرایی می‌کند و مدیران ارشد استان هم شیلات را در اجرای آن آزاد گذاشته‌اند.

غریبی خاطرنشان کرد: در مدت زمان اجرای دریابست صیادان از معادل ۳۰ میلیارد تومان محروم می‌شوند که ظلمی فاحش بر جامعه‌ محروم صیادی استان است در حالی که انتظار می‌رود تلاش بیشتری برای چرخیدن چرخ زندگی صیادان انجام شود.

وی بیان کرد:‌ فصل تخم‌ریزی غالب آبزیان از نیمه‌ دوم اسفندماه شروع و حداقل تا نیمه‌ خرداد ماه ادامه دارد لذا بسیار عجیب است که دریابست پس از پایان فصل تخم‌ریزی آبزیان اعمال می‌شود.

غریبی ادامه داد: در مردادماه که فصول پس از تخم‌ریزی است، شیلات استان برخلاف رسالت مدیریت صید و شرایط زیست‌محیطی نوزادان آبزی در دریا که دوره‌ ظریف و ضعیف زندگی خود را طی می‌کنند، صید به روش ترال میگو را آزاد می‌کند و در این فصل خسارت‌بار آزادی صید حداقل قریب به میزان استحصال میگو، انواع نوزادان آبزی مانند شیر، شوریده، حلوا سفید، حلوا سیاه و گونه‌های نوزاد دیگر با تورهای چشم ریز ترال میگو متأسفانه به‌صورت ضمنی صید و به لحاظ غیراقتصادی بودن وزن آن به دریا ریخته می‌شود.

وی افزود: پیشنهاد می‌شود اعمال دریابست در راستای کاربردی شدن آن و کمترین تأثیرات بر معاش صیادان، به‌صورت اعمال ممنوعیت‌های ۱۰ روزه در سه‌ماه اسفند، فروردین و اردیبهشت به تفکیک اجرایی شود.

غریبی گفت: اعمال ممنوعیت صید ۱۰ روزه و توقف درآمد، برای صیادان در ۱۰ روز قابل‌تحمل بوده و همچنین نوعی فرهنگ‌سازی اقناعی و اثرگذار واقعی در جامعه صیادی، برای مشارکت آنان در راستای اجرای طرح‌های بهتر حفاظت از ذخایر و منابع آبزی ایجاد خواهد شد.

اجرای دریابست برای حفظ ذخایر دریایی

مدیرکل شیلات استان بوشهر با اشاره به اهمیت اجرای دریابست اظهار داشت: حفظ و ایجاد فرصت برای بازسازی ذخایر دریایی و جلوگیری از تخلفات صیادی را می‌توان از مهمترین اهداف اجرای این طرح دانست

عباسعلی‌ زنده‌بودی کاهش ذخایر آبزیان را یکی از مهمترین مشکلات در خلیج فارس عنوان کرد و ادامه داد: روش صید میگو با استفاده از تور ترال‌ اثرات مخربی را بر انواع آبزیان دارد و زیستگاه‌ها و ذخائر دیگر آبزیان را تخریب می‌کند.

وی اضافه کرد: طرح دریابست در تمام دنیا اجرا می‌شود و هدف آن بازسازی گونه‌های مختلف آبزیان است که در مدت زمان اجرای طرح دریابست هیچ صیادی اجازه صید و رفتن به دریا را ندارد.

مدیرکل شیلات استان بوشهر با اشاره به اینکه اجرای طرح دریابست باعث نارضایتی برخی از صیادان در استان شده است، خاطرنشان کرد: برای رونق صید و صیادی و ایجاد فرصتی برای بازسازی ذخایر چاره‌ای جز اجرای این طرح نداریم.

وی بیان کرد: در استان بوشهر ۱۵ هزار صیاد با استفاده از دو هزار و ۱۰۰ شناور فعالیت دارند و در فصول مختلف سال به صید می‌پردازند که سالانه حدود ۶۰ هزار تن انواع آبزیان در استان صید می‌شود.

لزوم توجه به معیشت صیادان

نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر روز گذشته در دیداری که با مسئولان شیلات کشور و استان بوشهر داشت بر لزوم نگاه ویژه به معیشت صیادان استان بوشهر تاکید کرد.

آیت‌الله غلامعلی صفایی بوشهری افزود: طرح دریابست یک مسئله علمی و ضروری است اما باید شرایطی فراهم شود که در زمان دریابست در منطقه دیگری امکان صید وجود داشته باشد.

وی تصریح کرد: باید جایگزینی برای صیادان فراهم شود که این عزیزان که قشر ضعیفی هستند بتوانند زندگی خود را مدیریت اقتصادی کنند.

امام جمعه بوشهر افزود: صیادان از شریف ترین اقشار جامعه هستند که درآمد مالی بالایی ندارند به همین خاطر باید توجه ویژه ای به آنها شود و در زمینه بیمه، اعطاء زمین و تسهیلات برای بازسازی و نوسازی شناورهای صیادی، عنایت ویژه ای به این عزیزان صورت گیرد.

دریابست یک طرح علمی است

معاون سازمان شیلات ایران در حاشیه سفر به بوشهر گفت: حمایت از صیادان را به صورت ویژه در دستور کار داریم و در این راستا از همه ظرفیت‌ها برای ارائه خدمات مناسب به جامعه صیادی استفاده خواهیم کرد.

شاپور کاکولکی با اشاره به اجرای طرح دریابست به منظور جلوگیری از وارد شدن صدمه به ذخائر آبزیان، خاطرنشان کرد: این طرح هرساله در آستانه فصل صید میگو طرح دریابست در خلیج فارس اجرا می‌شود.

وی دریابست را به عنوان یک تنفس برای دریا دانست و افزود: در اراضی زراعی و کشاورزی طرح آیش اجرا می‌شود و در دریا نیز طرح دریابست با همین هدف اجرا می‌شود که یک طرح علمی است.

معاون سازمان شیلات ایران از ارائه خدمات با اشاره به افزایش میزان صید در سال گذشته بیان کرد: سال گذشته ۷۰۲ هزار تن انواع آبزیان در خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند صید شد که نسبت به سال ماقبل آن ۶۰ هزار تن افزایش دارد.

وی از اجرای طرح بیمه درمانی تکمیلی صیادان خبر داد و اضافه کرد: ابتدا ۱۰ هزار صیاد کشور تحت پوشش این طرح قرار می‌گیرند که مبلغ پرداختی بیمه صیادان حدود یک پنجم بیمه‌های تکمیلی دیگر است.

صیادان استان بوشهر به علت محرومیت از صید در زمان اجرای دریابست، از اجرای این طرح ناراضی هستند و هرچند ممکن است این طرح به بهبود ذخایر دریایی کمک کند ولی صیادان انتظار دارند که محلی برای تامین هزینه‌های زندگیشان که وابسته به حضور در دریا و صید است تعیین شود

منبع : مهر

دیدگاه خود را بیان کنید